Áthangolás kerék

Hogyan halad életünk áthangolás-kereke a boldogság felé?

Az áthangolás szó jelentése: a változás folyamata (két tartalom között).
Milyen változásokat nem szeretünk? – ami váratlan, hirtelen, sokkoló.
Milyen változásokat szeretünk legjobban? – amelyek a boldogság felé visznek.
Milyen módon szeretjük változásokat? – amely során gyengéden történik meg a változás, mint egy fokozatos áthangolás.
Csakhogy a szelíden történő, áthangolás-fajta változások a ritkábbak az életünkben.

Az áthangolás két fő eleme

a bonyolult világ, és a mi bonyolult működésünk kapcsolata (komplexitás). Minden egyes áthangolás egy-egy konkrét változtatás. Az áthangolás során a sejtjeinkben sokfelé tárolt programokat átírjuk. Az áthangolás területének energetikai működését átírjuk. Az áthangolás folyamatának nem része a régebbi nehéz pillanatok teljes érzelmi átélése ismételten.
Az áthangolás utáni “új” állapot átlagosan néhány hét alatt stabilizálódik.
Az áthangolás tárgyát a kliens határozza meg – mi az, ami változzon meg, mi az, amit meg akar változtatni. Az áthangolás folyamatán egy konkrét célból kiindulva kezdünk el dolgozni – közösen.

Az áthangolás-kerék

ábrája azokat a belső működési jellemzőket mutatja, amelyeket egy áthangolás érinthet. Általában e területek valamelyikén történnek változások az áthangolás során. Az áthangolás-kerék elemeit végigtekintve, rögtön tudjuk, hogy melyik területtel hogyan áll az elégedettségünk. Melyik pontja gördül simán, és melyik ponton akadozik.
Megválaszthatjuk, hogy melyiken kívánunk változtatni – ha akarunk. :-)

athangolas-kerek

Ha a saját működésünk

szerint végigtekintjük az áthangolás kerekét, könnyen találhatunk olyan elemeket, amelyekkel nem vagyunk (teljesen :-) elégedettek, ill. amelyikben jócskán tudunk még fejlődni. Több – aprónak tűnő, de mégis – lényeges dologban kell az áthangolás ahhoz, hogy egy változás megtörténjen.
A kapcsolódások sokféle kombinációja mutatja, hogy valójában minden összefügg egymással, és folyvást változásban van. Ha az áthangolás lépéseivel a változásokat mi irányítjuk, akkor a boldogság felé vezetjük az életünk.

Például ha az életfelfogás “küllőjénél” akad el a kerék, akkor az áthangolás választásához feltesszük azt a kérdést, hogy: “A jelenleginél milyen életfelfogás hasznosabb nekem? Milyen irányban lenne előnyös egy áthangolás?” Lehet, hogy saját magunk is tudjuk a választ, lehet, hogy szakmai segítségre van szükségünk.

Például: az életfelfogásban nagy különbség van a “követelő” és a “harmonikus” között,
az érzelmekben nagy különbség van a “sóvárgás” és a “derűlátás” között,
a tudatosságban nagy különbség van a “vágyakozás” és a “hajlandóság” között, stb.

Az áthangolás végösszege

Az áthangolás jóval többet ad, mint egy munkahely megváltoztatása, vagy egy izgalmas program, vagy egy hiányzó vitamin pótlása, stb. Az áthangolás, az álmaink, vágyaink, igényeink, céljaink eléréséhez vivő eljárás. Az áthangolás-kerék mindig a boldogság felé visz bárkit – aki használja.

Az áthangolás menete ›