A legjobb boldogság

Úgy gondoljuk a boldogság meghatározásán fáradozni tévedés, mivel a boldogság nem “tudományos”. A boldogság többféleképp jelenik meg, ebbe az állapotába többféleképp kerülhetünk. Néhány változat bemutatásával szemléltetni szeretnénk, hogyan függ tőlünk az, hogy mennyi a boldogság az életünkben.

Ami a boldogság forrása vagy megszüntetője, az nem a környezetünk, nem a külső világ, és nem az emberek, hanem a saját belső világunk. Ha pl. arra figyelünk, ami nincs, ahelyett, hogy arra összpontosítanánk, ami éppen most van, abból nem lesz boldogság. Azaz elgondolás, hogy majd akkor jön el a boldogság, ha minden vágyunk teljesül – a formális logika tévedése. A vágyak teljesülésében benne van az öröm (endorfin), az izgalom (adrenalin), a gyönyör (női és férfi hormonok), csak ne tévesszük össze ezeket azzal, ami a boldogság.

Mi tehát a boldogság?

legjobb_boldogsag_belso_harmonia gyerekA boldogság a belső harmónia, a belső egyensúly beállásának energia-állapota. Ennek az egyik alappillére, hogy tudatosak legyünk, a másik az, hogy félelem nélkül éljünk. Ha megértjük boldogtalanságunkat, helyébe lép a boldogság állapota. Ha megértjük büszkeségünket*, helyébe lép a szeretet. Ha megértjük félelmeinket, helyükbe lép a cselekvési bátorság. Ha megértjük ragaszkodásainkat, helyükbe lép a szabadság. Ez mind a boldogság része és mindezeknek semmi külső akadálya nincs. Ha folyamatos a tudatos választás, akkor folyamatos a boldogság.
* “Mondja, maga mire olyan szerény?” – Karinthy Frigyes

Az elmúlt évszázadok során számos gondolkodó és bölcs azt figyelte meg, hogy az igazi boldogság – én a Lét Örömének nevezem – egyszerű, látszólag érdektelen dolgokban található meg. A legtöbb ember nyugtalanul igyekszik elérni azt, ami a boldogság. Törekszik, hogy valami jelentős dolog történjen vele, s közben folyamatosan szem elől téveszti a “jelentéktelent”, holott valójában az egyáltalán nem az.

„Miben tévednek hát az emberek, noha mindannyian a boldog életre vágynak? Abban, hogy a hozzávezető eszközöket fogadják el helyette.” Lucius Annaeus Seneca
„A boldogság … olyan folyamat mellékterméke, aminek célja valami egészen másnak az elérése.” Aldous Huxley
“A boldogság … ha nem hallod az óra ütését” Német közmondás
A legjobb boldogság: a belső harmónia, egyensúly és nyugalom energia-állapota

A boldogság megteremtése

legjobb_boldogsag_mi_legyen_a_multtal ferfiAz igazi boldogságot nem egy dolog vagy egy esemény okozza, jóllehet elsőre úgy tűnik. A dolog vagy esemény olyan leheletfinom, olyan feltűnésmentes, hogy az a tudatodnak csak apró részét köti le; a döntő rész maga a semmilyen mintákkal nem befolyásolt tudat. A tudatosság és lényed esszenciája egy és ugyanaz – a boldogság. A boldogság, a Lét Öröme, a befolyásolástól mentes tudatból ered. Ám ahhoz, hogy képes legyél lényegi dolgok tudatára ébredni, csendet kell teremtened a bensődben. Például figyelemre van szükség – ami önmagában is elég lehet a boldogság eléréséhez. Csendesedj el! Csak nézz! Csak figyelj! Légy a jelenben! Bízd magad a tudatosságra! Ezek mind a boldogság lehetőségei.

De mi legyen a múlttal?

Bár az elménk időnként filmvetítő gép, csakhogy mi tesszük bele a filmet, ha tudatosak vagyunk. A múltunk filmjét nézni sokkal inkább fárasztó, mint boldogság. Egy elmúlt boldogság felidézése nem a boldogság, hanem annak az illúziója. Mit kezdjünk egy illúzióval? Mindenkinek a jelenben kell a boldogság – sőt, lehetőleg most rögtön – hát nézzünk szembe ezzel, és törődjünk vele a jelenben – esetleg most rögtön.